PFAS: de gevolgen voor de landbouwsector
Uit nieuw onderzoek lijken regenwormen de belangrijkste oorzaak te zijn van de hoge concentraties PFAS in eieren van hobbykippen in Zuid-Holland. De GGD en het RIVM adviseerden eind vorig jaar om uit voorzorg geen eieren te eten van hobbykippen uit deze regio. Dat advies geldt nog steeds. De chemische PFAS stoffen, die ooit werden geprezen om hun nuttige eigenschappen, zijn inmiddels een bron van grote zorgen. PFAS wordt tegenwoordig ‘het nieuwe asbest’ genoemd. Hoog tijd om bij de materie stil te staan. Waarom wordt PFAS het ‘nieuwe asbest’ genoemd en wat zijn de gevolgen voor agrarische ondernemingen?
Wat is PFAS?
PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen en is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen, waaronder PFOA en PFOS. Deze stoffen hebben met elkaar gemeen dat ze koolstof en fluor bevatten. Deze chemische verbinding wordt beschouwd als een van de sterkste in de organische chemie. Het nadeel van deze sterke verbinding is dat PFAS giftig is voor mens en milieu en amper afbreekt. Om deze reden worden ze ook wel forever chemicals genoemd.
Nederland koploper hoogste besmetting PFAS-pesticiden groente en fruit
De eerste PFAS chemicaliën werden vanaf de jaren veertig gebruikt in anti aanbakpannen, en werd door de loop van tijd gebruikt om producten vuil-en waterafstotend te maken. PFAS wordt tegenwoordig in een brede range producten verwerkt en ook daarbuiten gevonden, bijvoorbeeld in telefoons, matrassen, bakpapier, pizzadozen, make-up en meubels. In 2021 werd Nederland zelfs uitgeroepen tot Europese koploper als het gaat om de hoogste besmetting van PFAS-pesticiden van binnenlands geteelde groenten en fruit.
PFAS vormt een groeiend probleem voor agrarische ondernemers, vooral in Nederland en andere Europese landen. Deze chemische stoffen hebben zowel directe als indirecte gevolgen voor de landbouwsector. PFAS kan via verschillende bronnen, zoals industrieel afvalwater, luchtdeeltjes of mest, in de bodem en het water terechtkomen. Voor agrarische bedrijven kan dit leiden tot grondverontreiniging en watervervuiling, waardoor gewassen en dieren besmet worden. Ophoping van deze stoffen in het lichaam kan bij zowel mensen als dieren leiden tot kanker, verstoringen in het immuunsysteem en verminderde vruchtbaarheid. Ophoping van deze stoffen in het lichaam kan bij zowel mensen als dieren leiden tot kanker, alsook tot verstoringen van het immuunsysteem en verminderde vruchtbaarheid.
Europees verbod
PFAS heeft impact op de bodem, het water, de voedselveiligheid en de economische stabiliteit van landbouwbedrijven. Hoewel de volledige omvang van de gevolgen nog steeds wordt onderzocht, is het duidelijk dat PFAS een belangrijk aandachtspunt is voor de landbouwsector. Om deze risico’s te beperken heeft de Nederlandse overheid samen met Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen voorgesteld om een Europees verbod op de productie, het gebruik, de verkoop en de import van alle stoffen die onder de noemer ‘PFAS’ vallen te introduceren. Naar verwachting zal de Europese Commissie in 2025 een definitief voorstel aan de lidstaten voorleggen.
Benieuwd wat LTO Verzekeringen voor uw bedrijf kan betekenen?
Onze adviseurs staan u graag te woord. Omdat elk bedrijf anders is, biedt LTO Verzekeringen maatwerk. Vanuit onze expertise en jarenlange ervaring in uw branche kunnen wij u vakkundig adviseren. Neem contact op via 023 – 520 15 16 of mail naar info@ltoverzekeringen.nl.
Bron: Nieuwe Oogst, Beursbengel