Pachtovereenkomst: mondeling of schriftelijk?
Het pachtrecht is een bijzondere vorm van het huurrecht, maar met eigen specifieke regels. Bij pacht worden agrarische gronden door de eigenaar (verpachter) tegen betaling in gebruik gegeven aan de pachter. Afspraken over dit agrarisch grondgebruik worden vaak mondeling gemaakt om ingewikkelde pachtwetgeving te omzeilen. Maar zijn deze mondelinge afspraken wel rechtsgeldig?
Contact FrontyrVolgens artikel 7:311 van het Burgerlijk Wetboek is pacht ‘de overeenkomst waarbij de ene partij, de verpachter, zich verbindt aan de andere partij, de pachter, een onroerende zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken ter uitoefening van de landbouw en de pachter zich verbindt tot een tegenprestatie’.
Op grond van de wet dient een pachtovereenkomst schriftelijk te worden vastgelegd en behoeft deze goedkeuring van de grondkamer. De grondkamer houdt toezicht op pacht in het belang van de landbouw. Toch worden zulke pachtovereenkomsten vaak mondeling gemaakt, omdat (ver)pachters denken daarmee de pachtwetgeving te kunnen omzeilen. Zulke mondelinge afspraken wordt ook wel zwarte pacht genoemd. Desalniettemin zijn ook mondelinge pachtovereenkomsten rechtsgeldig. Het maakt niet uit hoe partijen de overeenkomst aangaan (mondeling of schriftelijk) of hoe zij deze overeenkomst noemen (bijvoorbeeld een huurovereenkomst). Wanneer de feitelijke pachtsituatie voldoet aan de omschrijving zoals deze in de wet omschreven is, dan is sprake van een pachtovereenkomst.
De consequenties die de wet verbindt aan het ontbreken van een overeenkomst op schrift en goedkeuring van de grondkamer pakken voor de verpachter wel nadelig uit. Een mondelinge pachtovereenkomst geldt namelijk voor onbepaalde tijd, zonder dat deze kan worden opgezegd door een van de partijen. Daarnaast kan de verpachter, zolang de pachtovereenkomst niet schriftelijk is, ook geen vordering tot betaling van de pachtprijs instellen tegen de pachter. Tot slot is er bij een mondelinge pachtovereenkomst geen wettelijk voorkeursrecht. Het voorkeursrecht houdt in dat de verpachter die tot vervreemding van het verpachte wil overgaan, verplicht is de pachter als eerst in de gelegenheid te stellen het recht dat de verpachter wil overdragen te kopen.
Er bestaat ook zoiets als grijze pacht. Dan is de overeenkomst wel schriftelijk, maar deze is dan niet ingezonden aan de grondkamer ter goedkeuring. Deze grijze pacht heeft dezelfde nadelige gevolgen als bij de zwarte pacht aanwezig zijn.
Een mondeling pachtovereenkomst is dus rechtsgeldig. Het verdient echter de voorkeur om een pachtovereenkomst schriftelijk aan te gaan en deze ter goedkeuring aan de grondkamer te zenden. Dit voorkomt nadelige gevolgen en hiermee worden mogelijke discussies ontweken.
Benieuwd wat de juristen van onze samenwerkingspartner Frontyr voor u kunnen betekenen?
De juristen van onze samenwerkingspartner Frontyr ondersteunen u graag bij uw vragen omtrent uw juridische vraagstukken. Neem contact op via het contactformulier of stuur een e-mail naar advies@frontyr.nl.