Onrechtmatige daad van tulpenteler jegens aardappelboer

De rechtbank Noord-Holland heeft recent uitspraak gedaan over de vraag of een tulpenteler aansprakelijk kan worden gesteld op grond van onrechtmatige daad jegens een aardappelboer voor het beregenen van zijn perceel met oppervlaktewater waarbij het water terecht is gekomen op het aardappelveld waar pootaardappels stonden.

Het is op grond van de wet verboden om oppervlaktewater op enigerlei wijze te gebruiken voor of bij de teelt van pootaardappelen. De tulpenboer heeft in het voorjaar zijn perceel met tulpen beregend met oppervlaktewater uit het nabijgelegen kanaal. Aangezien het perceel van de aardappelboer aan het perceel van de tulpenboer is gelegen, is het water door de harde wind terecht gekomen op het perceel van de aardappelboer. Vanwege het risico op bruinrotbesmetting na blootstelling aan oppervlaktewater, is het verboden om pootaardappelen met oppervlaktewater te beregenen. Gelet op dit besmettingsrisico en het verbod is de aardappelboer genoodzaakt geweest een gedeelte van de gepote pootaardappelen voortijdig te rooien en te verkopen als consumptieaardappelen. De aardappelboer heeft hierdoor schade geleden en stelt de tulpenboer hiervoor aansprakelijk op grond van onrechtmatige daad.

De tulpenboer voert onder andere in zijn verweer aan dat hij de uitgevoerde beregening wel degelijk zorgvuldig heeft uitgevoerd en hierbij rekening heeft gehouden met de wind en op het perceel van de aardappelboer geen oppervlaktewater al dan niet in de vorm van nevel terecht is gekomen. Ook voert hij aan dat de aardappelen nog te kort in de grond stonden en nog geen blad of scheuten hadden, waardoor er geen risico op bruinrotbestemming bestaat.

De kantonrechter gaat niet mee met dit verweer en is van oordeel dat de tulpenboer onrechtmatig heeft gehandeld en daarom schadevergoeding moet betalen aan de aardappelboer. Dit oordeel is gebaseerd op het feit dat onder deze weersomstandigheden het risico dat bij beregening oppervlaktewater vanaf de bewuste plek op het perceel van de tulpenboer in combinatie met de kracht en hoeveelheid water met bedoeld beregeningskanon al dan niet in de vorm van nevel op het aardappelveld van de aardappelboer terechtkomt reëel is. Uit filmopnames blijkt tevens dat het water alle kanten op wordt gespoten. Gelet op het belang van de aardappelboer dat de aardappelen niet in contact zouden komen met oppervlaktewater, diende de tulpenboer bij de beregening de nodige zorgvuldigheid te betrachten. Onrechtmatig handelen kan dus worden toegerekend en de geleden schade moet worden vergoed door de tulpenboer.

Bevindt u zich in een soortgelijke situatie en wilt u meer weten over uw rechtspositie?
De juristen van onze partner Frontyr helpen u hier graag mee verder. Neem contact met hen op via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl.