Gezondheidsrisico’s van LED licht in de glastuinbouw en hoe je ze kunt voorkomen

LED verlichting wordt steeds vaker gebruikt in de glastuinbouw, mede dankzij de Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG) regeling. Dit roept vragen op over mogelijke gezondheidsrisico’s voor mensen die onder deze lampen werken. Net als bij elke lichtbron, zoals de zon of traditionele lampen, kunnen er risico’s zijn door blootstelling aan het licht, vooral afhankelijk van de sterkte, de duur en de afstand tot de lampen.

Wat zijn de risico’s van LED licht?
LED lampen die in de glastuinbouw worden gebruikt, geven bijna geen ultraviolette of infrarode straling af en zijn dus niet schadelijk voor de huid. Het grootste risico zit in het blauwe licht dat deze lampen uitstralen. Dit blauwe licht, dat onderdeel is van het groeilicht, kan bij langdurig kijken naar de lampen schade aan het netvlies van het oog veroorzaken, wat Blue Light Hazard wordt genoemd. Gelukkig kunnen deze risico’s goed beheerst worden met een paar eenvoudige maatregelen.

Maatregelen om veilig te werken met LED licht

  1. Controleer de risicoklasse van de lamp
    Kijk in de documentatie van de fabrikant in welke risicoklasse de LED lamp valt. Als deze informatie niet beschikbaar is, vraag dan om een testrapport van de fabrikant.
  2. Kies veilige verlichting
    Kies bij de aanschaf van nieuwe LED lampen voor een zo laag mogelijke risicoklasse die geschikt is voor de toepassing. Vermijd lampen in risicogroep 3; deze mogen niet worden gebruikt in ruimten waar mensen werken.
  3. Schakel LED verlichting uit tijdens werkzaamheden
    Als het kan, schakel dan de LED lampen uit tijdens het werken in de kas.
  4. Kijk niet direct in het licht
    Zorg ervoor dat u en uw werknemers niet direct in de lichtbron kijken tijdens werkzaamheden.
  5. Gebruik een veiligheidsbril bij hogere risico’s
    Als de lampen in risicogroep 2 vallen en er binnen een bepaalde afstand moet worden gewerkt, draag dan een veiligheidsbril die het blauwe licht vermindert. Deze bril moet speciaal ontworpen zijn om blauw licht te filteren en ook geschikt zijn voor brildragers.
  6. Plaats waarschuwingsborden
    Hang waarschuwingsborden op bij de ingang van de kas die aangeven dat een veiligheidsbril moet worden gedragen als er binnen de risicovolle afstand wordt gewerkt.
  7. Gezondheidscontroles en voorlichting
    Bied regelmatig gezondheidscontroles aan medewerkers aan om te controleren of er geen negatieve effecten zijn door het werken met LED licht. Zorg daarnaast voor goede voorlichting over de risico’s en geef extra aandacht aan medewerkers met oogklachten.

Door deze maatregelen te volgen, kunnen de risico’s van werken onder LED verlichting in de glastuinbouw effectief worden beheerst, zodat medewerkers veilig hun werk kunnen blijven doen.

Ondanks alle maatregelen is het alsnog mogelijk dat een werknemer schade oploopt op de werkvloer. U kunt zich verzekeren met de werkgeversaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt de kosten die worden gemaakt als een medewerker slachtoffer wordt van een ongeval op de werkvloer.

Benieuwd wat LTO Verzekeringen voor uw bedrijf kan betekenen?
Onze adviseurs staan u graag te woord. Omdat elk bedrijf anders is, biedt LTO Verzekeringen maatwerk. Vanuit onze expertise en jarenlange ervaring in uw branche kunnen wij u vakkundig adviseren. Neem contact op via 023 – 520 15 16 of mail naar info@ltoverzekeringen.nl.

Bron: Stigas