Controlesysteem om verkeersovertredingen te verminderen
In de agrarische sector is mobiliteit vaak essentieel voor het uitvoeren van dagelijkse werkzaamheden. Toch kunnen verkeersboetes een zorg zijn voor veel agrarische ondernemers. Het kan iedereen overkomen: een snelheidsovertreding en plotseling ligt er een boete op de deurmat. Vooral sinds 1 maart 2023 zijn de boetetarieven opnieuw gestegen, wat de kosten verder kan opdrijven. Maar voor sommige bestuurders lijken verkeersboetes weinig impact te hebben. De Tweede Kamer zoekt naar een mogelijke oplossing: een controlesysteem.
Dit controlesysteem, ook wel bekend als het ‘controlekastje’, wordt voorgesteld voor auto’s van personen die regelmatig verkeersboetes ontvangen. Het kastje zou dienen om verkeersovertredingen te monitoren en bestuurders bewust te maken van hun rijgedrag. Wanneer een bestuurder te hard rijdt, zal het systeem de auto vergrendelen, waardoor de bestuurder niet meer kan rijden. De rechter zal beslissen wie zo’n kastje krijgt en zal alleen worden toegekend aan bestuurders die herhaaldelijk de fout in gaan.
Fonds Slachtofferhulp en CBR
Het idee voor het controlekastje komt voort uit een samenwerking tussen het Fonds Slachtofferhulp en het Centraal Bureau Rijexamen (CBR). Deze instanties hebben als doel om verkeersovertredingen terug te dringen, omdat deze vaak leiden tot verkeersongelukken, soms met fatale afloop. Het aantal dodelijke verkeersongevallen blijft jaarlijks stijgen. Zowel Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat als Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid zien het controlekastje als een veelbelovende oplossing voor dit probleem, en ook de Tweede Kamer steunt het plan.
Heeft u vragen over het controlesysteem?
Onze adviseurs staan u graag te woord. Omdat elk bedrijf anders is, biedt LTO Verzekeringen maatwerk. Vanuit onze expertise en jarenlange ervaring in uw branche kunnen wij u vakkundig adviseren. Bent u benieuwd wat LTO Verzekeringen voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op via 023 – 520 15 16 of vul het contactformulier in.
Bron: Independer