Brede weersverzekering effectief, maar afhankelijk van subsidie

De brede weersverzekering draagt bij aan de financiële weerbaarheid van agrarische bedrijven met open teelten, zoals akkerbouw en fruitteelt. Het is een doeltreffend alternatief voor ad-hoc schadecompensatie. Toch blijven de hoge premiekosten een obstakel; zelfs met een overheidsbijdrage van 60% besluiten veel boeren om zich niet te verzekeren. De vrijstelling van assurantiebelasting in 2020 heeft geleid tot een toename van de deelname met 18%.

Evaluatie van de subsidieregeling
Uit een evaluatie van de subsidieregeling voor de brede weersverzekering, uitgevoerd door Ecorys in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), blijkt dat het onrealistisch is om de overheidssteun voor deze verzekering af te bouwen. De hoge kosten voor boeren blijven een belangrijke factor en zolang andere Europese landen ook vergelijkbare subsidies bieden, is het belangrijk om deze steun in stand te houden om een gelijk speelveld te behouden. Dit is vooral van belang in het licht van klimaatverandering en het beperken van de risico’s die daarmee samenhangen.

Aanbevelingen voor de overheid
De evaluatie adviseert de overheid om de brede weersverzekering als onderdeel van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) te behouden, zoals veel andere Europese landen ook doen. Het advies omvat het flexibiliseren van het huidige subsidiebedrag van €17,5 miljoen, zodat boeren een vast subsidiepercentage kunnen verwachten, onafhankelijk van het aantal deelnemers. De combinatie van de brede weersverzekering en de Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen wordt gezien als voldoende om gewasschade te compenseren.

Ecorys adviseert verder om meer hagelnetten toe te staan om schade bij fruittelers te verminderen, ondanks dat deze netten vaak als storend worden gezien door lokale overheden vanwege horizonvervuiling. Daarnaast wordt aanbevolen om de vrijstelling van assurantiebelasting af te schaffen en de opbrengsten hiervan over te dragen aan het ministerie van LVVN.

Toename in deelname
Het aantal bedrijven dat een brede weersverzekering heeft afgesloten, is tussen 2015 en 2022 gestegen naar 2.450 bedrijven, wat neerkomt op ongeveer 15% van de bedrijven met weersgevoelige teelten. In 2022 was ongeveer 60% van de fruitteeltbedrijven met appels en peren verzekerd, 34% van de zaaiuien, en 21% van de consumptie- en zetmeelaardappelen.

Standpunt van LTO Nederland
LTO Nederland steunt de conclusie dat de brede weersverzekering effectief is en moet worden voortgezet. De organisatie ziet het als een essentieel instrument om de risico’s van extreme weersomstandigheden in open teelten te beheersen. LTO Nederland pleit er wel voor dat de overheid samen met verzekeraars blijft werken aan betaalbaarheid en aantrekkelijke dekkingen, en dat er meer zekerheid wordt geboden over de subsidiëring van de premies.

De toekomst van de brede weersverzekering zal verder besproken worden tussen het ministerie en de landbouwsector, met het oog op aanpassing en verbetering van het instrument om de sector weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Benieuwd wat LTO Verzekeringen voor uw bedrijf kan betekenen?
Onze adviseurs staan u graag te woord. Omdat elk bedrijf anders is, biedt LTO Verzekeringen maatwerk. Vanuit onze expertise en jarenlange ervaring in uw branche kunnen wij u vakkundig adviseren. Neem contact op via 023 – 520 15 16 of mail naar info@ltoverzekeringen.nl.