Bescherming kleine leveranciers in de landbouwketen: de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw
De Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw is bedoeld om boeren en andere leveranciers in de landbouw te beschermen tegen oneerlijke praktijken van grote bedrijven, zoals supermarkten. De wet zorgt ervoor dat kleinere bedrijven niet worden benadeeld door onredelijke afspraken of contractwijzigingen die door grote afnemers worden opgelegd.
VerzekeringscheckDeze wet is gebaseerd op een Europese richtlijn die machtsmisbruik in de landbouw- en voedselketen tegengaat. Alle EU-landen moeten deze regels naleven, en ook bedrijven buiten de EU kunnen ermee te maken krijgen bij handel met EU-landen. De wet beschermt vooral kleine leveranciers tegen oneerlijke handelspraktijken, zoals late betalingen en eenzijdige contractwijzigingen, om een eerlijkere en transparantere markt te creëren.
Wat staat er in de wet?
De wet bestaat uit twee lijsten van handelspraktijken: een zwarte lijst en een grijze lijst. De zwarte lijst bestaat uit praktijken die altijd verboden zijn, zoals het zomaar veranderen van een leveringscontract. Deze praktijken zijn nooit toegestaan, zelfs niet als ze in een contract zijn opgenomen. De grijze lijst bestaat uit praktijken die niet verboden zijn, maar alleen als beide partijen hierover duidelijke afspraken maken. Bijvoorbeeld: het vragen van extra kosten voor marketing.
Deze regels zijn dwingend. Dit betekent dat de wet geldt, zelfs als in een contract staat dat de wetgeving van een ander land van toepassing is.
Wie moet zich aan de wet houden?
De wet geldt voor bedrijven in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen. Dit kunnen boeren, tuinders, en andere leveranciers zijn aan de ene kant, en supermarkten en andere afnemers aan de andere kant. De wet wordt bepaald door de grootte van de bedrijven: als de leverancier kleiner is dan de afnemer, dan is de wet van toepassing. Als beide bedrijven gelijk zijn qua grootte, geldt de wet niet.
Welke producten vallen onder de wet?
De wet maakt onderscheid tussen gewone landbouwproducten en bederfelijke producten. Bederfelijke producten, zoals verse groenten of fruit, moeten snel na de oogst of productie worden verkocht. Voor deze producten gelden vaak strengere regels.
Nakomen wet
Om te zorgen dat de Wet oneerlijke handelspraktijken wordt gehandhaafd, zijn er twee instellingen: de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en Geschillencommissie. De ACM is een toezichthouder die controleert of bedrijven zich aan de wet houden. Als een bedrijf de wet overtreedt, kan de ACM boetes of een dwangsom opleggen. De Geschillencommissie behandelt conflicten tussen leveranciers en afnemers. Haar uitspraken zijn bepalend, tenzij een van de partijen naar de rechter stapt. De commissie werkt sneller en praktischer dan een rechtbank.
Benieuwd wat LTO Verzekeringen voor uw bedrijf kan betekenen?
Onze adviseurs staan u graag te woord. Omdat elk bedrijf anders is, biedt LTO Verzekeringen maatwerk. Vanuit onze expertise en jarenlange ervaring in uw branche kunnen wij u vakkundig adviseren. Neem contact op via 023 – 520 15 16 of mail naar info@ltoverzekeringen.nl.
Bron: VanTraa