Bedrijfsongeval: wat zijn uw verplichtingen als werkgever?
Een ongeluk op de werkvloer zit in een klein hoekje, maar kan grote gevolgen hebben. Denk hierbij aan verwonding door een verkeerde val, een ongeluk met een machine of een ongeluk tijdens een bedrijfsuitje. Als gevolg hiervan kan arbeidsongeschiktheid ontstaan.
Contact FrontyrEen werkgever heeft niet alleen verplichtingen rondom de re-integratie van een werknemer na een ongeval, maar kan ook aansprakelijk worden gesteld voor het ongeluk. Als een ongeval tijdens het werk gebeurt, kan de werkgever volgens artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek verantwoordelijk worden gehouden. De werknemer hoeft niet precies te bewijzen hoe het ongeluk is ontstaan, maar wel dat de schade tijdens het werk is opgelopen. Het gaat niet alleen om ongelukken die tijdens werktijd gebeuren. Ook activiteiten die met het werk te maken hebben, zoals bedrijfsuitjes of personeelsactiviteiten, kunnen onder werkgeversaansprakelijkheid vallen. Kan de werknemer dit aantonen? Dan kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld.
Als een werknemer door een bedrijfsongeval ziek uit dienst gaat, kan hij of zij schade claimen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om gemiste inkomsten uit overwerk en fooien, of misgelopen bonussen en winstuitkeringen. Daarnaast kunnen ook andere kosten in rekening worden gebracht, zoals een dagvergoeding voor een ziekenhuisopname of uitgaven voor mantel- of thuiszorg. Om dit te voorkomen, moet de werkgever zorgen voor een veilige werkomgeving. Dit betekent dat, waar nodig, beschermende uitrusting beschikbaar moet zijn en dat werknemers duidelijke instructies krijgen over veilig werken. Daarnaast is het belangrijk dat de werkgever controleert of deze instructies daadwerkelijk worden nageleefd.
De werkgever is niet aansprakelijk voor de schade als hij kan aantonen dat hij voldoende veiligheidsmaatregelen heeft genomen om het ongeval of de ziekte te voorkomen. Ook is de werkgever niet verantwoordelijk als de werknemer het ongeluk zelf heeft veroorzaakt door bewust een risico te nemen. Dit geldt alleen in gevallen van opzet of bewuste roekeloosheid. Kortom, als werkgever is het belangrijk om de kans op een bedrijfsongeval zo klein mogelijk te maken. Neem uw zorgplicht serieus en zorg voor een veilige werkomgeving.
Benieuwd wat de juristen van onze samenwerkingspartner Frontyr voor u kunnen betekenen?
De juristen van onze samenwerkingspartner Frontyr ondersteunen u graag bij uw vragen omtrent juridische vraagstukken. Neem vrijblijvend contact op met één van de juristen via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl.