Antibioticagebruik in de veehouderij stabiliseert verdere daling: extra focus op hooggebruikers en melkdekking
Recent publiceerde de SDa (autoriteit diergeneesmiddelen) de antibioticagegevens van 2023 voor Nederlandse landbouwhuisdieren. Hieruit blijkt dat het antibioticagebruik stabiliseert en dat veel dierhouders en dierenartsen succesvol zijn in hun inspanningen om het gebruik van antibiotica te verminderen. Dit is goed nieuws voor de veehouderijsector, maar er blijft werk aan de winkel, vooral bij bedrijven met een structureel hoog gebruik van antibiotica.
Ontwikkelingen in antibioticagebruik per sector
Het gebruikspatroon van antibiotica in de melkgeiten-, pluimvee-, rundvee- en varkenssector is vergelijkbaar met dat van het voorgaande jaar. In de kalkoensector is het antibioticumgebruik echter met 34,2% gedaald ten opzichte van 2022. Daarentegen is in de kalver- en konijnensector een stijging van respectievelijk 7,6% en 8,5% ten opzichte van vorig jaar waargenomen. Hoewel de algehele stabilisatie bemoedigend is, blijft de nadruk liggen op het verminderen van antibioticagebruik bij bedrijven die structureel veel antibiotica gebruiken. Dit is cruciaal om de verspreiding van resistente bacteriën tegen te gaan.
Antibioticagebruik en melkdekking
Voor melkveehouders is het beheersen van antibioticagebruik niet alleen van belang voor de volksgezondheid en dierenwelzijn, maar ook voor de kwaliteit van de melkproductie. Het onverhoopt meemelken van antibiotica kan grote financiële gevolgen hebben. Gelukkig biedt onze melkdekking een vangnet voor melkveehouders. Mocht er toch antibiotica in de melk terechtkomen, dan vergoeden wij de inhoud van uw melktank. Ook als u ervoor kiest de melk weg te laten lopen of niet te leveren, bent u bij ons gedekt. Zo helpen wij u de financiële schade te beperken, terwijl u blijft werken aan een gezonde en verantwoorde bedrijfsvoering.
Blijven inzetten op reductie
Hoewel de resultaten van de SDa voor 2023 overwegend positief zijn, is de verkoop van antibiotica ten opzichte van 2022 met 4,5% gestegen. Dit benadrukt de noodzaak om scherp te blijven en gerichte maatregelen te nemen. Vergeleken met het door de overheid aangewezen referentiejaar 2009 is er een indrukwekkende daling van 76,4% in het gebruik van antibiotica. De komende jaren zal de focus blijven liggen op bedrijven met een hoog antibioticagebruik en hun dierenartsen, om verdere daling te realiseren.
Specifieke dekking voor melkveehouders
Het agrarisch verzekeringspakket van LTO Verzekeringen biedt melkveehouders uitgebreide bescherming tegen risico’s die verbonden zijn aan de sector, waaronder dekking voor schade als gevolg van antibiotica in melk. Ondanks inspanningen om het antibioticagebruik te reduceren, kan het ongewenst meemelken van antibiotica aanzienlijke financiële gevolgen hebben voor melkveehouders. Met de melkdekking binnen het pakket is de inhoud van de melktank echter gedekt in gevallen waarin antibiotica onverhoopt wordt meegemolken. Naast dekking bij antibiotica-incidenten, is er een aanvullende garantie voor melkveehouders die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB: bij het afsluiten van de verzekering ontvangen zij een jaar lang gratis melkdekking.
Benieuwd wat LTO Verzekeringen voor uw bedrijf kan betekenen?
Onze adviseurs staan u graag te woord. Omdat elk bedrijf anders is, biedt LTO Verzekeringen maatwerk. Vanuit onze expertise en jarenlange ervaring in uw branche kunnen wij u vakkundig adviseren. Neem contact op via 023 – 520 15 16 of mail naar info@ltoverzekeringen.nl.
Bron: LTO Nederland